Blog

Asi najčastejší symbol v snoch je anima a animus. Vyskytujú sa v takmer každom výklade snov. Čo tieto archetypy predstavujú a aký majú dopad na náš život sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Dokedy považujeme svoj vnútorný dialóg a správanie za "svoje", tak je človeku takmer zbytočné hovoriť o archetypoch. Je to z toho dôvodu, že archetyp je niečo čo človeka ovláda. Naopak, človek, ktorý sa až prestáva identifikovať s archetypmi - začína si uvedomovať rozdiel medzi svojím "ja" od prúdu inštinktov, teda archetypov – taký človek je na...

Fyzická pozícia pri kontempláciu či meditáciu je dôležitá, z telesného aj duševného dôvodu. Ak to so spiritálnou praxou myslíte vážne, tak je vhodné zaujať na to ideálnu pozíciu, aby mohli energie plynúť ale duch bol bdelý, to znamená:

Na mnohých slovenských stránkach venujúcim sa čchi-kungu a tchaj-ťi čchüan nájdete informácie o niekoľko tisíc ročnom pôvode, ale nič o Bódhidharmovi a zene. S niekoľkými cvičiteľmi čchi-kungu som sa aj osobne stretol a o Bódhidharmovi nevedeli nič, ale za to hovorili o x - tisícročnej histórii, poprípade (a to už považujem za extrémny fanatizmus),...

Príklad sna: "Často sa mi sníva o verejných WC, kde sú nespláchnuté výkaly alebo sú normálne na zemi v okolí WC. Dnes sa mi napr. snívalo, že som prekračovala vodu, bol to roh bazéna s výkalmi."

Že môže existovať akademický zen, som zistil náhodou, na nasledujúcej udalosti:

Bol som hosťom u Jaroslava Grűnwalda v jeho relácii Skutečný život. Pár vecí som zabudol povedať, ale to sa už stáva, keď sa ide naživo. Príjemné pozeranie.

Trpezlivosť

03.10.2023
"Zazen nás núti k veľkej trpezlivosti. Bez trpezlivosti niet súcitu. Bez trpezlivosti niet pochopenia druhých. Bez trpezlivosti sa stávame netrpezliví, egoistickí, plní zlosti, nenávisti. Netrpezlivosť nás vedie do všetkého nešťastia tohto sveta. Veľká trpezlivosť vedie do šťastia tohto sveta a k vyslobodeniu všetkých zlých aspektov... "

Keďže veci v našich životoch vyhodnocuje naše ego, tak ego vyhodnocuje aj sny. A ak sa človek stotožňuje so svojím egom, tak podľa toho s akými názormi sa ego stotožňuje, tak daný človek má "svoj" postoj ku snom.

Situácia zo života: Idem peši do práce, cestou míňam garáže, zrazu mi príde na vracanie a bežím za garáže splniť potrebu tela. Napína ma, ale nič zo mňa nejde, len trocha kyseliny. O niekoľko dní mi doktorka v ordinácii povie: "To je stres, zmeňte prácu". Zmenil som.

Celé tisícročia fungovalo, že ľudia chodili pre duchovné rady za duchovnými ľuďmi, ktorých mali v blízkosti a ktorých dobre ich poznali. Neskôr, na západe, cirkev urobila patent na duchovno a trestala previnilcov. Potom prišla sloboda a internet – a patent na duchovno majú ľudia, ktorí navštívili pár seminárov, prečítali si knihy, dali jointa,...

Doba sa mení, bolo obdobie, kedy, ak by ste povedali, že nemáte poslúchať autoritu kráľa, tak by vás všetci zosmiešnili a oficiality pravdepodobne uväznili a potrestali. Ak dnes poviete to isté, každému sa zdá, že to je úplná samozrejmosť.

Našiel som na facebooku pár príspevkov, kde ľudia ukazujú sedenie v plnom lotose. Avšak bez podušky, s kolenami vo vzduchu. Myslím, že je dobré trochu objasniť na čo je dobré používať podušku pod zadkom.

V dvanástom storočí čínsky majster Kakuan nakreslil obrázky desiatich byvolov, pričom vychádzal z predchádzajúcich taoistických byvolov, a napísal komentáre v próze a veršoch, ktoré sú tu preložené. Jeho verzia bola čistým zenom, ktorý ide hlbšie ako predchádzajúce verzie, ktoré končili ničotou ôsmeho obrazu. Odvtedy je stálym zdrojom inšpirácie...

Oko pozoruje svet, je ako lupa ktorá zbiera svetelné lúče.

Súcit

18.07.2023

Nie je to ľútosť a nie je to myšlienkový koncept. Tak, ako svaly sú výsledkom cvičenia, tak je súcit výsledkom správnej duchovnej praxe pozornosti. Na východe ho stelesňuje (personifikuje) bódhisttva súcitu Avalókitéšvára (jap. Kanom, čínsky Kuan-jin). Znázorňovaný bol v mužskom aj ženskom aspekte. Jeho ekvivalent na západe je Ježiš Kristus a panna...

© 2023 Andrej Žuffa
Všetky práva vyhradené
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky